13 Ekim 2014 Pazartesi

Yang Wen-li

Doğum Yılı: 4 Nisan 767  (Uzay Yılı) / Ölüm Yılı: 1 Haziran 800 (Uzay Yılı)
Eş: Frederica Greenhill. 
Çocuk: Yok
Ünvanları:  Tüm askeri alt rütbeleri sonrası Amiral, Yüksek Amiral, Mareşal
Takma Adı: Sihirbaz, Mucize Yang (Kanal D yayını:  Mucize Yang )
Seslendiren: 
Tomiyama Kei (Logh Oav) 
Hozumi Gōda (Logh Gaiden / Golden Wings) 
Suzumura Kenichi (Logh: Die Neue These) 
Türkçe : Murat Üçkardeşler. (Kanal D: Galaksi Kahramanları / 1994)


Hatırlatma: Seri hakkında ayrıntı içerir. İzlemeyi düşünenlerin okuması önerilmez.

Çiftçi bir ailenin tek çocuğu olarak dünyaya gelen Yang Wenli henüz beş yaşında annesini kaybeder. Çocukluğu babasının Hainessene ve Phezzan arasında ticari taşıma gemisinde uzun yolculuklar yaparak geçen küçük Yang 16 yaşına geldiğinde en büyük tutkusu olan tarih eğitimi için babasının onayını almıştır. Ancak hayat beklediği gibi gitmez ve aynı yıl Yang Tai-Long bir kazada hayatını kaybedince geride kalan borçlar ve parasızlık nedeniyle Heinessen Memorial Universitesi yerine askeri akademiye yazılmak zorunda kalır. Akademiye kabul edildiğinde bile tarihçi olma hayalini kurmayı sürdürür ve bu doğrultuda savaş tarihi üzerine eğitim almayı tercih eder. Ancak daha sonra bölüm kapanınca strateji birimine geçer ve savaş stratejileri geliştirme konusundaki dehası ile dikkatleri üzerine çeker.


Henüz 21 yaşında iken İserlohn Koridorunda yer alan ve Federasyona bağlı El Fecil Gezegeni'de teğmen olarak görevlendirildiği sıralar gezegen imparatorluk güçlerinin kuşatmasıyla karşı karşıya kalır. Askeri idareci konumundaki Arthur Lync'in çıkan karaşaya hakim olamayışı ortamdaki kaosu daha da arttırır. Sadece üzerine düşen sorumluluk bilinci ile hareket ederek ortamın sukünete kavuşması genç teğmene "El Fecil Kahramanı" denilmesine ve bir anda federasyonun her köşesinde ünlenmesine neden olur. El Fecil, yıllar sonra on üçüncü filo komutanlığına getirildiğinde yanına atanan ve ta o günlerden kalbinde özel bir yere sahip olacağı Frederica Greenhill ile ilk kez karşılaştığı yerdir. Başarısını ardından iki kez terfi eden Yang Wenli'nin sadece sorumluluk bilinci ve parlak zekası ile verilen her görevi başarıyla halletmesi bundan sonra O'na arzu ertmediği bir kariyer yükselişi sağlar.
 

Legnica Savaşı'nda kendisinden nefret eden beceriksiz ve kabiliyet yoksunu amiral Paetta'nın emirlerini Attenborough'un hilesi ile bozarak kendisininde içinde bulunduğu bayrak gemisi ile 2 filoyu tümüyle yokolmaktan kurtarmayı başarır. 4. Tiamate Savaşı'nda yine müttefik güçlerinde genel bir bozgun hakimken uyguladığı kurnaz taktikle İmparatorluk Amirali Reinhard Von Lohengramm'ı kısa bir süre için rehin alarak bir kez daha federasyon güçlerini kesin yok oluştan kurtarır ve geriye kalanların sağsalim savaş alanını terk etmesini sağlar. Ayrıca bu savaş ikliyi karşı karşıya getiren ilk savaştır. 796 yılı Astarte Savaşı'nda 1.5 milyon insanın kaybedilmesi Federasyon tarihine yazılan en büyük yenilgi olduğu halde yeteneksiz amirallerin hatalarını gideremese de geride kalanlar için gösterdiği çaba tıpkı El Fecil'de olduğu gibi Yang'ın Astrate Kahramanı olarak anılmasını sağlar.
 

 
Astrate Savaşı'nnda okul arkadaşı Joan robert Lapp ve beraberinde tüm 6. filonun kaybedilişi Yang'ı derinden sarsar. 1.5 milyon insanın ölümüne rağmen başkan Trunitte'ın imparatorluğu hedef alan suçlayıcı konuşmalar yapması, savaş naraları atması ve kendisini kullanmaya çalışması miğdesini bulandırır. Ün yada para umrunda değildir. Askeri karagaha çağrıldığında beraberinde istifa mektunu da taşımaktadır. Ancak Yüksek Askeri Konsey Başkanı Amiral Sidney Stoit'ten amiralliğe terfisinin yanı sıra gönüllülerden oluşan 13. filonun komutanlığına getirildiğini öğrenir. Bu doğrultuda ilk resmi görevi ise İserlohn kalesi'ni ele geçirmek olacaktır. Yang, taraflar için güç dengesi sağlanırsa barışın daha kalıcı olabileceği ümidiyle emeklilik konusunu bir süre için daha rafa kaldırmak zorunda kalır.


İmparatorluktan iltica eden ailelerin çocukları tarafından oluşturulan Rosen Ritters adlı saldırı birliği sayesinde Iserlohn tek bir asker bile kaybedilmeksizin fethedince "Mucize Yang" olarak ünlenir. Artık düşmanlarının yenemediği ama hepsinin de takdir ettiği yegane amiraldir. O da, Lohengramm'ın eşsiz savaş yeteneklerine ve her biri birer dahi amirallerine duyduğuğu saygıyı ve hayranlığı dile getirmekten çekinmez. Varmillion'daki buluşma sonrası emekli olur ve uzun süredir derin hisler beslediği yaveri Frederica Greenhill ile evlenir. Çay ve brendi düşkünü ve doğası itibaryla tembel yapıda bir adamdır. Sivil yaşamın tadını tam da arzu ettiği biçimde sürdürdüğü sakin günler uzun sürmez. 
 
Merkatz'ın yaşadığına dair filizlenen söylentiler sonrasında Yang Wenli'nin askeri bir oluşum planlıyor haberleriyle iyiden iyiye alevlenir. Ardından doğruluğu saptanmamış, kanuni gerekçeler olmaksızın Lennenkampf (arka planda Obertein'ın da onayı ile) tarafından tutuklanır. Bu noktada en acı şey politika cephesindekilerin -Yang'ın  orduda sahip olduğu güç ve saygınlıkla yönetimi ele geçirmesinde korkarak- olası kurtuluşu desteklemek yerine olayları seyrine bırakmayı tercih etmesidir. Frederica aracılığı ile Schencopp ve Attenboroug'nun tutuklanma olayına müdahalesi gecikmez. Önce Joan Lebello ardından da Kennenkampft esir alınır. Daha önce savaş alanında da ağır bir yenilgiye uğratılan Lennenkampft, Kaiser'in yüzüne bakamayacağını düşünerek intiharı seçince Yang talihsiz biçimde İmparatorluğun üst düzey bir amiralinin ölümüne neden olan bir kaçak pozisyonuna düşer.


Varmillion'dan sonra bekleme durumundaki Merkatz'la biraraya geldiklerinde imparatorluğun yaşananlara seyirci kalmayacağının bilincinde öncelikle kuvvetlerini birleştirip düzene sokabileceği kalıcı, sağlam bir üs bulmaya odaklanır. Yang Wenli'nin kaçışı paralelinde El Fecil bağımsızlığını ilan edince aradığı üs için fazla uğraşması gerekmez ve uygun mekan seçimini El Facil'den yana kullanır. El Fecil ve çevresindeki uzay bölgesini özgür kılma çabası elbette Lohengramm için savaş nedeni sayılır ve bir kez daha Koridor Savaşı olarak adlandırılacak olan savaşlar dizisinde Yang, ezeli düşmanı ile karşı karşıya gelir.

Toplama filolardan oluşan Federasyon güçlerine ile kendi filosunun cılızlığına rağmen her filoya karşı ayrı ayrı saldırarak güçlerini bölme stratejisini başarıyla uygular ve karşı tarafın sayısal ezici üstünlüğe rağmen zekanın altedici olabilirliğini en iyi biçimde gösterir. Mücadelede değerli amirali Fischer'i kaybeder  En nihayet Kaiser'in barış ve sükunet isteği ile savaş sona erer. Müzakereler için ikinci kez Lohengramm'la yüz yüze görüşmek üzere yola çıkar. Bu arada bir kez daha Dünya Örgütü sahnede yerini alır. Amaçlarına hizmet için seçtikleri Amlitzer yenilgisinin baş mimarı Adrew Fork'tur. Suikast amacıyla yola çıktığı haberi gemiye ulaşır. Durumu haber alan iki imparatorluk gemisinin anında müdahalesi sonucu Fork'un gemisi vurularak yok edilir. Ancak bu göstermelik bir faaliyettir. Asıl suikast timi bu gemilerdedir. Sundukları yüzyüze görüşme ve tanışıp saygılarını sunma talebi Yang ve beraberindekiler için şüphe uyandırmaz. Gemi bir anda silahlı saldırganlar tarafından işgal edilir. Askerler ve gül şövalylerinden oluşan küçük bir grup tarafından  korunan Yang, kapınını gerisinde bedenini siper eden Patorichev'in çabasıyla hayatta kalır. Ancak bir süre önce aldığı uyuku ilacının etkisi ile yavaş düşünüp yavaş hareket etmektedir. Çok geçmeden  bir suiksatçı ile karşı karşıya kalır ve bacağından vururlur. Görünüşte basit bir yara gibi zannedilse de ana damarı isabet ettiği için kısa süre içinde çok fazla kan kaybeder ve ilerleyemez. Bir süre sonrada bilincini kaybeder ve ölür.

Ek Bilgi: Terry'nin sesi Tomiyama Kei, 1995'te kanser nedeniyle hayatını kaybetmiş. Kendisi çok sevdiğim bir diğer anime serisi olan Şeker Kız Candy (Candy Candy)'de' da Terry (Terrence/Terruce Graham Grandchaster  karakterini de seslendiriyordu.

Kaynak: GINAIPAEDIA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder