25 Eylül 2017 Pazartesi

Ginga Eiyuu Densetsu: Die Neue These: Kaiko (2018) Bölüm Özetleri

Ginga Eiyuu Densetsu: Die Neue These: Kaiko (2018) (Remake Version)

Legend of Galactic Heroes: New Thesis: Encounter (2018) 

Galaktik Kahramanların Efsanesi: Yeni Tez: Tesadüf / Raslantı


NOT. Serinin ilk sezonu, 10 ciltlik Logh roman serisinin ilk cildini kapsamaktadır.
 
Logh New Thesis Bölüm 1: Sonsuz  Gecenin Karanlığında Kısım 1

Kıdemli Oramiral Reinhard Von Lohengram, Tiameta Savaşı'nın arefesinde emir subayı Kricheis'la Özgür Gezegenler Birliği güçlerinin olası saldırısı ve ana 4. filonun durumunu konuşur. Karşı tarafın sayısal üstünlüğü nedeniyle emrindeki amirallerin korkuya kapılacağında hem fikirdirler. Sonraki gün görüşlerini bildirmek için geldiklerinde söz alan Amiral Staaden daha önce yaşanan Dagon bozgununu örnek göstererek olası bir yenilgidense geri çekilme önerir. Onun tezine karşı kendi planını açıklayan Reinhard elbette mutlak bir işbirliğin olması koşuluyla kesin zafer öngörmektedir. Daha temkinli yaklaşan Oramiral Amiral Merkatz ve Tümamiral Fahrenheit hariç beklediklerini bulamayan amiraller hoşnutsuzlukları had safhada filolarına dönerler.

Sayı üstünlüğüne güvenen ve yaratacağı etkiyle karşı tarafın geri çekileceğini uman Özgür Gezegenler Birliği filo güçlerini bölerek ilk hatayı savaş başlamadan yapmıştır. Düşmanın tam tersi bir saldırı pozisyonu alması karşısında şaşkındır. 4.filo komutanı Amiral Pastolle 2 ve 6. filo ile iletşim kurulup takviye talep etmek ister. Ancak iletişim kanalları karşı tarafın parazitleme yapması nedeniyle gerçekleşmez. (Bu teknoloji ortamında biraz saçma geldi!) Fahrenait'ın donamasındaki Walküri'lerin desteklediği ani saldırı tam da Reinhard'ın beklediği bir sonuçla 2. filoyu kıskaç altına kalır. Savaşın henüz üçte biri bitmiştir. 

Sırada saldırı gücü daha az görünen 6. Filo vardır. Ne yazık ki Koramiral Moore emir subayı Binbaşı Lapp'ın 2. filo ile vakit kaybetmeden birleşmeleri gerektiğine dair yaptığı uyarıya kulak tıkar. Düşman saldırılarını karşılayamaz ve neredeyse tümüyle yok edilir. Reinhard tüm filoda Fahrenheit çıkardığı işten memnun kalır. Karşısındaki de diğer amirallerin dillendirdiği gibi şansya da torpille değil hak ettiği bir mevkiyi işgal ettiğini görmüştür. Geride kalan 2. Filo'nun 4. filodan kalanlara birleşme niyetini gösteren bir filo hareketi gözlemlediğini bildirir. Reinhard son saldırı için donanmayı o bölgeye sevk eder. 2. filo sancak gemisi Patroklos da bu ilk saldırı da vurulur. Karşı tarafta her zaman ekselanslarına denk birinin çıkabileceği ihtimalini aklında tutan Kricheis ufukta görünen zafere rağmen temkinlidir. Bu sırada birlik filosunda komutayı devraldığını bildiren sesin yaptığı genel durum yayını gemiye verilir. Reinhard adamın sözlerdeki güveni eğlenerek dinler.... Saldırı devam ederken düşmanın niyetini fark ettiğinde ise artık çok geçtir.

New Thesis Farkları: Oav’da ilk bölüm her iki tarafın savaşını görmek mümkünken yeni seride ilk kısım İmparatorluğa ayrılmıştır. Bölüm sonu Reinhard Yang Wenli’nin kendine fazlasıyla güvenen hatta biraz bol keseden atar görünürcesine birlik filosuna hitaben yaptığı konuşmayı kendi kanallarından dinler.

 

Logh New Thesis Bölüm 2: Sonsuz Gecenin Karanlığında Kısım 2

Özgür Gezegenler birliği saflarında Donanma Başkomutanı Paetta'nın sancak gemisinde Kurmay Yarbaşkanı sıfatıyla taktik geliştirme uzmanı olarak yer alan Tuğamiral Yang Wenli'nin savaş öncesi olası ihtimalleri içeren hatta İmparatorluk güçlerinin 3 filoyla ayrı ayrı mücadele içine gireceğini ön gören raporu amirali tarafından dikkate alınmaz. Mevcut durumda ise artık 4. filo ile birleşme ihtimali olmayacağını çünkü bölgeye ulaştıklarında o filo için zaten geç olacağını söyler. Bulundukları konum ve şartlarda 6. filo ile  birleşmeyi daha mantıklıdır. Komutan Paetta ise karşı tarafın Kont Lohengramm adındaki deneyimsiz amiraline karşın 4. filo ile birleşmekte ısrar etmekte ve komutanı Pastolle'ın acarlığına güvenmektedir! 

Tuğamiral Yang 6. Filo'dan Albay Lapp'la parazitli bir biçimde de olsa konuşmayı başarır ve olası saldırının şimdiki hedefi olduklarını anlatır. Sonuç tam da beklendiği gibi olur. 6. Filo sonrası tek hedef haline gelen 2 filo ateş altında kalır ve sancak gemisi Patoroklos da vurulur. Açılan delikler portatif robotik cihazların püskürttüğü materyallerlerle hızlıca kapatılıp gemi stabil hale getirilir. Sarsıntı sonrası düştüğü yerden doğrulan Yang Wenli Amiral için sağlık görevlilerini köprüye ister. Kısa süre bilinci açılan adam "batırdığım işi topla" dercesine "senin taktiklerine ihtiyacımız var, komutayı devral!" diyerek bayılır. O dakikadan sonra birlik donanması için işler değişir. Hatlardaki parazit devam ederken bizzat girdiği alt kodlarla haberleşme için başka bir yolu izleme emri veren Yang, filoların iletişimini yeniden sağlar. 

2. Filo Sancak gemisi Mannana Mac Lir'da açılan yeni iletişim kanalı sayesinde ekrana ulaşan saldırı planını alan kişi alt kumandan Tuğamiral Edwin Fisher'dır. Verilen emir uyarınca eş güdümlü hareket edip filoyu geri çeker. Yang gidişatı ekrandan izler. Dünya tarihinin savaşlarla örülü geçmişinde buna benzer nice sahnelerin yaşandığını sadece çağların değiştiğini düşünür. Reinhard iki donanmanın karşılıklı birbirlerini tükettiği bir yıpratma sürecinden öteye gitmeyen savaş formasyonu karşısında erken kalkan zararla oturur atasözünün tezahürününü ekranda izlerken öfkelidir. Özgüven patlaması ile öngöremediği bu sonuç mutlak zaferini gölgelemiştir. İçine düştüğü durumdan hiç de memnun değildir. Kricheis da zaten şu ana kadar büyük ölçüde kazandığını, bu noktada can kayıplarının artacağını ama sonucun değişmeyeceğini hatırlatır. Karşı tarafın amirallerinin aksine genç adam sağduyu sahibidir. Emir subayının gerçekçi yaklaşımına kulak tıkamaz. Adını sorduğu Birlik filosu komutanı Yang Wenli'ye bir mesaj iletmesini emreder. Mesajı emir subayı Lao'dan dinleyen Yang cevap beklendiği düşüncesinde değildir. Sağ kalanları kurtarmak için hızlı davranmak zorundadır.

New Thesis Farkları

* Oav’da Yang’ın yanında subay Lao değil Dusty Attenborough vardır. Logh New Thesis’de ise Dusty Attenborough Ulanhu’nun alt kademe amirali olarak 2. Sezonda karşımıza çıkar. Yine Oav’da Dusty Yang’ın El Fecil kahramanı dönemine atıfta bulunurken New Thesis’de bu konuya 4. Bölümde daha ayrıntılı sayılacak şekilde yer verilir. 

* Tuğamiral Yang 6. Filo'dan Albay Lapp'la parazitli bir biçimde de olsa konuşmayı başarır ve olası saldırının şimdiki hedefi olduklarını anlatır. (Oav'da bu yok.)

* 2. Filo Sancak gemisi Mannana Mac Lir'da açılan iletişim kanalıyla ekranına ulaşan yeni saldırı planı alan kişi Tuğamiral Edwin Fisher'dır. (Yanılmıyorsam sonrasında bahsi geçmiş olsa da bölüm içinde Oav'da yok)

 

Logh New Thesis Bölüm 3: Muzaffer Deha

New Thesis Farkları: Hikayenin tarihçesinden bir bölüm. İnsanlık Terra adı ile de bilinen yaşamın başladığı Dünya Gezegeni’nden 2801 yılında Aldebaren Yıldız Sistemi’nin 2. Gezegeni Theoria’ya yerleştiğinde Galaktik Federasyon’un temelleri atılır ve uzay yılı takvimi de başlar. Ancak arzu edilen barış çağı uzaktır. Nitekim uzay yılı 310’da halk oylamasıyla seçilen Galaktik Federasyon Başkanı Rudolph Goldenbaum parlamentoda Başbakanlık görevini de üstlenir. Gücü elinde topladıktan sonra Galaksi İmparatorluğunun ilk Kaiseri 1. Rudolp olarak hükümranlığını ilan eder. İnsanlık tarihinde tüm topluma hükmeden ilk yöneticidir. Kendi arzularını dikta yönetimiyle şekillendirirken etrafındakileri soyluluk unvanlarıyla çevresinde toplarken kutsal ve erişilmez bir profile bürünür. Ölümü de kurduğu düzeni sarsmaya yetmez. 

Uzay yılı 164’te Arle Hainessen önderliğindeki bir grup cumhuriyet ve demokrasi yanlıları bu dayatmaya karşı çıkar. Yarım yüzyıl süren yolculuğun ardından ileride Hainessen adını alacak olan gezegene ayak basarlar. Özgür Gezegenler Birliği’nin kuruluşu böylece gerçekleşir. Kendilerini insanlığın asıl varisi olarak kabul ettikleri için uzay takvimini devam ettirdiler. (Uzay Yılı: 527 / İmparatorluk Yılı:218 ) Tarafların 150 yıl boyunca devam edecekleri savaşlar zinciri de aynı dönemde başlar. 

 

İmparatorluk yılı 487’de Astrate Savaşı sonrası muzaffer olarak dönen Reinhard Von Lohengramm soylu güruhun memnuniyetsizlik içeren yorumları arasında düzenlenen törenle Kaiser tarafından İmparatorluk Büyük Amirali ve İmparatorluk Uzay Filoları 2. Komutanı olarak onurlandırılır. Donanma filolarının yarısı emrine verilecektir. Törenin ardından düzenlenen kutlamada Kaiser ve gözdesi Annerose hakkında nahoş yorumlar yapılır. Albay Ansbach subayları uyarır. Sessizce camdan dışarıyı izleyen Kricheis ise Reinhard’ın dönmesini beklerken Albay Oberstein’la tanışır. 

Reinhard salona girip de Kricheis'ın yanına geldiğinde adam kısaca kendini tanıtıp uzaklaşır. Hikaye ikilinin tanışma yani çocukluk yıllarına geçiş yapar. Golden Wings Oav’da da işlenen Oav’dan aşina olduğumuz konu herhangi bir farklılık içermiyor. Dolayısıyla 3. Kez yazmaya gerekli görmedim. Bölümün ayrıntılarını Oav özetinden ulaşabilirsiniz

New Thesis Farkları:  Oav'da bu konu 4. bölümde işlenmiştir.


Logh New Thesis Bölüm 4: Yenilmez Sihirbaz

Şehir kütüphanesinden yararlanan kullanıcılar normalde belli ki pek denk gelmedikleri türden bir öğrenciyi, asker adayı birini rafların arasında kitaplara dalmış halde bulunca garipsemiş haldedirler. Tarih içerikli kaynakların sayfalarını hızlıca okuyan genç adam duyduğu sesle ara verip terasa çıkar. Kendi yaşlarında bir kız keman çalmaktadır. Gelişi ile ara verir. Genç adam kendini tanıtmadan kız “Çulsuz Yang” olarak ününü duyduğu kişi misin?" diye sorar. Az sonra onlar sohbete dalmışken gelen akademiden oda arkadaşı Jean Robert’tır.  Sohbete bir kafede devam ederler.

 

Kimlik bilgilerinden Uzay yılı 767 Nisan doğumlu olduğunu öğrendiğimiz Yang Wenli akademide taktik savaşı içeren simülasyonda dönem birincisi Wildeborn’u alt edince bir anda şöhrete erer. İdare Ofisine çağrılır 2. Komuta Vekili Alex Cazerne alan seçiminde o bölüme transferini önerilir. Ancak isteği askeri tarihken genç adam için orası arzu ettiği birim değildir. Sunulan seçenekten yana duyduğu memnuniyetsizlik yüzüne de yansıyınca adam Asker olduğunu, isterse ayrılabileceğini ancak devlet tarfından verilen krediyi geri ödemesi gerekeceğini anımsatır. Yaz tatilini oda arkadaşı ailesinin yanında geçirecektir. O ise gidebileceği kimsesi olmadığı için kampüste kalır ve Jessica ile kütüphanede yolları kesişir. Onun aksine genç kadın hayata dair ne istediğini bilmekte, geleceğe ümitle bakmaktadır. 

Yang Ve Jean akademiden mezun olurlar. Jean asker bir sevgili istemediğini söyleyen Jessica tarafından reddedilmiştir. Barda alıştıkları şehre veda ederek son içkilerini yudumlarlar. Bir yıl sonra cepheye yollandığı için hayıflanan Yang ana gemiye nakledilir. Görev yeri El Fecil Garnizonuna bağlı bir filodur. O günlerde İmparatorluk gezegeni kuşatma altına alınca ülkede siyasi karmaşa çıkar ve kriz patlak verir. Komutan Lync, savunmasız sivil halkı terk edip tüm askeri gücü uzaya yönlendirmiştir. Üç milyon insan kaçış için havaalanına yığılır. Kaos ve izdihamı engellemek Yang gibi geride bırakılan tecrübesiz askerlere kalmıştır. Yang önce sivilleri yatıştırır, sonrasında Lynch’in imparatorluk güçlerince savaşa tutuştuğu anı kaçış zamanı olarak belirler ve halkı tahliye eder. Böylece bir anda binlerce insanı kurtaran El Fecil Kahramanı oluverir. Aynı gün içinde önce yüzbaşı ardından binbaşılığa terfi eder. Lapp ile buluştuklarında söylediği söz manidardır aslında. "Başarımın sırrı tarihi tekerrür ettirmekten ibaret." Geçmişten ders alıp geleceği çizmekte ustadır. 


Ulaştığı kademe ona yeni ve daha iyi yaşam standartları da sağlamıştır. Silverbridge sitesine taşınır.  Akademiden tanıdığı ve görünüşe göre artık komşu olduğu Cazerne ile selamlaşır. Yerleşme süreci devam etmektedir. Cazerne’nin terfi için getirdiği içkiyi içerlerken adam evlilik veya evlat edinme konusunu açar. Uzun yılların getirdiği savaş süreci yetimlerin büyütülebilmesini de gerekli kıldığından bu sistem geliştirilmiştir. Yang ebeveyn olma niteliklerini taşıdığından emin değildir. Cazerne’de aslında farklı düşünmez. Hatta çırak olacak kişinin öğretmen olabileceği düşüncesindedir. Jean ile görüntülü görüşürler ve sonunda arkadaşının uzun soluklu aşkı ile nişan yapacaklarını öğrenir. Ertesi gün uyandığında üşüdüğü için söylenirken bir yandan da çayını demlediği sırada kapı çalar. Gelen bir çocuktur.

New Thesis Farkları

 
* Oav’da Yang’ın Jessica ve Jean Robert’la olan geçmişine bu denli değinilmemiştir. Yang ve Jessica'nın tanışması da Oav'da farklıdır. (Oav 10. bölümde Jean Robert Yang'a piano çalan Jessica'yı pencereden gizlice gösterir. Akşamki partide kimin tavlayacağı konusunda yazı-tura atarlar. Zaten dans becerisi Yang'ın hanesinde - puandır.) Jessica'nın politika'da sivrilişini anlatan haberleri havaalanından ayrılırken izler.
 
* Yang'ın küçük yaşlarda babsıyla gittiği ticari uzay uçuşları (Gaiden'de var), okul yaşamı, dönem birincisi Wildeborn’la kapışması (Oav 10 bölümde sadece bahsi geçer.) vs satır aralarında bahsedilir.
 
* Julian’ın eve ilk geliş hikayesi Oav 2. Sezon 29. Bölümde hatıra olarak verilir
 
* New Thesis'de oldukça geniş her bulan El Fecil olayı gibi bazı kısımlar, daha sonra yapılan Gaiden serisinde ve sinema filminde yer almıştır. Görüntülü görürşme sağlayan sabit telefon yerine hologramik video görüntüsü gibi iki seri arasında otuz yıllık farklılık da oldukça fazla elbette.

 

Logh New Thesis Bölüm 5: 13. Filo’nun Doğuşu

Astate Savaşı sonrası Yang Wen-Li şehitleri anma törenine katılması için Julian tarafından uyandırılır. Sorumluluk sahibi çocuk vasi, o da bakılacak kişi gibidir. Yokluğunda taşınma sürecinde yerleştirmediği kutuları boşaltmış, evi de hizaya sokmuştur. Eksiklerinin farkında olan Yang kapıdan çıkarken biraz mahcup döndüğünde daha iyi bir başlangıç yapacağını söyler ama bu arada bahçe sulayan fıskiyenin su darbesiyle yıkılır:) Sırılsıklam katılacağı tören öncesi Cazerne ile konuşurlar. 

Trunitch'in şehitlik ve vatanseverlikle ilgili konuşmasını öfkeyle dinlerken 1.5 milyon insanı hayatından edenin beceriksiz komutanlar ve siyaset olduğunu düşünür. Töreni siyasi şova dönüştüren şaşalı cümleleri ayakta alkışlayan gürüha katılmayışı Trunitch’in gözünden kaçmaz. Albay Christian hesap sorar davranışı için Yang alaylı biçimde özgür ülkede ayağa kalkma ve bunun sebebini sormasına da cevap vermeme özgürlüğünü kullandığını vurgular. O sırada salona gelen Jessica ise tam da onun düşündüklerini dile getirir. Nişanlısı ve daha birçoğu ölürken "siz neredeydiniz?" diye sorar. Salon görevlileri yaklaşırken Yang kadının kolunu kavrayıp hızla mekanı terk eder. Taksi ile uzaklaşırlarken bir araç tarafından taciz edilirler. 

Genç kadını havaalanına bırakan Yang eve döndüğünde Julian törende olanları çoktan Operasyon Daire 2. Başkanı Cazerne’nin telefonundan öğrenmiştir. Şimdilerde okulda kariyer seçimi sürecinin başladığını, ailesi de asker olduğu için kendisinin de tercihini o yönde kullanacağını söyler. Yang babasının mesleğini seçme zorunluluğu olmadığını hatırlatır. Julian verilen krediyi ödemek zorunda kalırsınız deyince buna yetecek parası olduğunu ve bir çocuk olarak kendisini sömürmesinde sakınca olmadığını belirtir. Bu arada hologram şeklinde dışardan görüntülü arama gelir. Yurtsever Şövalyeler Birliği kapısına dayanıp törende yaptığı saygısızlığın hesabını sormaktadır. Julian olayları bilmediği için neden hedef olduklarını anlayamaz. Yang sabah hedefi olduğu uzaktan kontrol edilebilir sulama musluğunu adamların üzerinde kullanır. Güruh mekânı terk etmek zorunda kalır. 

Cazerne’nin telefonu sonrası Yang Amiral Stoit tarafından çağrıldığını öğrenir. Harp akademisinden rektörü de olan adam haftaya Tümamiralliğe terfi edeceğini dahası Astate’de büyük bölümü yok olan 4 ve 6. Filoları ile acemilerden oluşturulacak 13. Filo’nun ilk komutanı olarak atanacağını haber verir. Filo komutanlığı Koramiral ve üstü rütbe içindir. Ancak yeni filo normal bir filonun yarısına tekabül etmekte ve atması da istisna şekilde kararname ile yürürlüğe girmektedir. İlk operasyon rotası ise çoktan belirlenmiştir. Görevi İmparatorluğun sınır kalesi İserlohn’u fethetmektir. Yang kendisinden imkânsızın istendiğini farkındadır. Ancak Steoit’in de söylediği üzere eğer başarırsa kimse yeteneğini sorgulayamayacaktır. Yang eve vardığında kendisini bekleyen Julian’ı görür ve bir süre O’nun yaptığı çaya hasret kalacağını düşünür.

New Thesis Farkları

* Bu bölüm Oav’da 3. bölüm olarak yer almıştır.

* Babadan yadigar porselen muhabbeti hariç konu farkı yoktur.

 

Logh New Thesis Bölüm 6: İserlohn Kuşatması Kısım 1

Yang Cazerne ile harekât merkezinde son durumu konuşur. Cazerne pek fazla dış özelliklerine girmeksizin yaveri olarak atayacağı kişinin niteliklerinden söz eder. Dolayısıyla içtiği çayı bitirdiği sırada odasına girip selam veren Teğmen Frederica Greenhil’ı gördüğünde afallar. El Fecil’den kendisini hatırlayan ve aralarında geçen diyalogun her kelimesini dünmüş gibi sıralayan genç kadın görünüşe göre mükemmel hafızası hakkındaki ünü sonuna dek hak etmektedir.

İserlohn kuşatması ön hazırlıkları için gereken ihtiyaçları Cazerne’ye bildirir. Birlikte yemekhaneye yürürler. Salonda 13 filo ve toy olarak nitelendirdikleri Yang hakkında atıp tutan üç yüksek rütbeli askerin ağzını kibarca kapatan Amiral Bewcock çıkarken sessizce bakışırlar. Yang duyduğu minnettarlığı kelimelere dökmez. Yemek masasında İserlohn hakkında konuşurlar. Cazerne planı uygulayacak kişinin anahtar rolünü fakındadır. Peki bunu kim yapacaktır? 

Yang ve Frederica  Gül Şövelyeleri (Rosen Ritters)’ne bağlı 13. Alay Komutanı Albay Schöncopf’u görmek üzere karargaha gider. Birlik askerleri lakayıt ve görgüden yoksundur. Karşılarındaki amirali görmezden geldikleri gibi içlerinden biri alenen genç kadına asılır. Frederica adamı yere devirip son darbeyi vuracakken güçlü bir el onu engeller. 

Gelen Albat Schöncopf’tur. Askerleri uygun bir dille hizaya soktuktan ve usulünce hanımefendiden bir soylu centilmenliğiyle özür diledikten sonra "El Fecil kahramanını görmeyi neye borçluyum?" Diye sorar. Masada planın ana hatlarını dinledikten sonra düşünülen şeyin imkânsızlığı konusunda hem fikirdir. Ancak Yang’ın dingin, dürüst ve güven duyduğunu belirten sözleri onu kabul etmeye iter. Böylece ekibini Albay Schöncopp’la buluşturan Yang planını anlatır.

13. Filo İserlohn önlerinde ışık hızıyla harekete geçip mevzilendiğinde kalenin her daim rekabet halindeki iki komutanı yine laf mücadelesine girişir. Yaver Oberstein bunun tuzak olabileceği konusunda uyarıda bulunur ama ona kulak tıkarlar.  Garnizon komutanı sıfatıyla Seectk filosunu alıp kaleden çıkar. Bu arada bir imparatorluk gemisi birlik tacizinden kaçmakta ve kaleye giriş izni istemektedir. Giriş onayı verilirken oyunun ilk perdesi başlar.

Logh Oav ve New Thesis Farkları

* Yang ve Frederica’nın 13. Alay Karargahı’nı ziyareti ve burada gelişen olaylar Oav’da yer almaz. Oav’da Yang Schencopp’u yemekhanede olay çıkarıp garson bir kadına zorbalık eden askerleri engellerken görür ve planına dahil edebileceği fikrini edinir. 

* Kricheis'ın Reinhard'a 13 filo atama haberini verişi, 13. Filo kuruluş töreni Oav'da varken New Thesis'de yoktur. 

* New Thesis'de Yang geçmişte bir yerde yolunun kesiştiği ya da omuz omuza çarpıştığı şimdilerde 13. filoya atanan kişilerle birebir görüşür.


Logh New Thesis Bölüm 7: Iserlohn Kuşatması 2. Kısım

Büyük Amiral Mückenberger emri ile gerçekleştirdikleri bir gizli görev sırasında fark edilince gemileri kıskaca alınan Von Leacken acil iniş izni talep eder. Yanında İserlohn’un birlik tarafından kuşatılacağına dair istihbarat planı içeren bir çanta taşıdığını ekleyere kaleye giren adam oldukça iyi rol yaptığı anlaşılan Von Schöncopp'tur. 

O ve iki Rosenritter subayı Amiral Stochausen’i esir alır. Adamın servet önerisini “bana güvenen birini yarı yolda bırakmam olmaz. Hem daha Birlik’te baştan çıkarmadığım bir sürü hatun var!” diyerek reddeder ve kale kapılarını 13. Filoya açar. Kalenin birlik kuvvelerine geçtiğini anladığında Seckt yapılan teslim çağrısına ve hatta kaçmalarına izin verileceği iletilmesine karşın beraberindekilerle şanlı bir ölümü arzuladığını bildirir. Kan dökmemeke için her yolu denese de çileden çıkan Yang'ın emri ile Thor çekici sedece sancak gemisini hedef alır. Murai duyduğu güvensizlik için Schöcopp’a özürlerini sunar. Adam sorun etmez. Yang’la sağlam dostluklarının temelini attıklarını gösteren güçlü bir biçimde el şıkışırlar. Haber Phezzan Kantonu’na ulaşır. Phezzan Özerk bölgesi yöneticisi Adrian Rubinsky Yang Wenli’nin incelenmesini emreder.

Logh Oav Vs New Thesis : Von Schöncopp’un aile yedigarı kalemi, büyük babası ve aile geçmişi New Thesis‘te bahsedilirken Oav’da ya da Gaiden’de bu ayrıntı yoktur.

 

Logh New Thesis Bölüm 8: Castrop İsyanı

Maximilan Von Kastrop’un başına buyruk davranışları ve adeta kendi krallığına sahipmiş gibi davranması üzerine imparatorluk fermanı ile isyanı bastırmak için harekat izni alan Reinhard bu göreve Kricheis’ı getirir. Kurmaylarını oluşturan amiraller yapılan seçimi ve arkasında yatan arkadaşlık gerçeğini hoş karşılamazlar. Öte yandan iki gözde amiralin yani Reuentahl ve Mittermeyer’ın buna ne yorum yaptığını da merak etmektedirler.

İkili başarı durumunda Kricheis’ın koramiralliği ve ikinci adamı garantileyeceğini farkındadır. Ancak geçmişte verdikleri söz doğrultusunda sadakatlerini devam ettirmeye kararlıdırlar. Öte yandan Maxmilian Von Castrop imparatorluk elçisi Franz Von Mariendorf’u da tutuklamış ve pervasız hareketlerine bir diğerini eklemiştir. Kricheis toplamda 10 ancak fiilen sadece 2 gün süren bir askeri harekatla Von Kastrop harici herhangi bi kan dökmeksizin mükemmel bir sonuç çıkarıp isyanı sonlandırır. Zaferi ve başarısı Reinhard'ın haklı tercihi tescil ederken kurmaylarınca da şaşkınlık, takdir ve hayranlıkla karşılanır.

Başkent Odin'de sadakat madalyası ile onurlandırılır. Ancak o buna çok da kıymet biçmez. Yıllar önce sadakatini vereceği kişileri kalbinde zaten seçmiştir. Bunu düşünürken İserlohn’un kaybedildiği haberi kendisine iletilir. Durumu Reinhard’a rapor eder. Kaleyi ele geçiren kişi Astrate’de aşina oldukları Yang Wenli’dir. Bu sırada Oberstein’ın gelmesiyle konuşmaya ara verirler. Adamın sunduğu sadaket Kricheis'ın kafasında büyük bir soru işareti yaratsa da Reinhard sağlam bir piyon edinebileceğinin farkındadır. 

Üç büyük amiral İserlohn'un kaybıyla yaşanan vahim durum sonrası istifalarını sunar. Reinhard kendisine önerilen üç koltuğu da reddedip hatadan nemalanmayacak kadar onurlu bir adam olduğunu gösterir. Kendisi için talep ettiği tek istekle Oberstein’ı karargâhına aldırır. Kricheis’ın endişesinin farkındadır. Adam tehlikelidir. Ama aynı zamanda sunduğu o sadakat doğrultusunda gerektiği O'nun için zaman elini kirletmekten de çekinmeyecektir.

Logh Oav ve New Thesis Farkları :  

* Oav'da bu konu 7. bölümde işlenmiştir.

* Oav’da yer verilen Kastrop gezegenini çevreleyen Artemis Gerdanlığı New Thesis’de yoktur. 

* Oav’da Maximilan Von Castrop gezegenden saldırıyı yönetirken New Thesis’te O ve Kricheis uzayda karşı karşıya gelirler.  

 

Logh New Thesis Bölüm 09: Herkesin Yıldızı Kendine

Çalıştığı okulu bırakan Jessica yağmurlu bir günde Yang’ı ziyaret eder. Kapıyı açan Julian olur.  Birlik siyasetçileri masada seçenekleri tartılşır. Gerek Astrate’in yarattığı 1.5 milyon şehit ailesine gerekse İserlohn’da esir tutulan 500 bin imparatorluk askeri için ayrılması gereken bütçe ciddi bir mali yüktür. Joan Lebello bu fırsatı değerlendirip İmparatorlukla anlaşma masasına oturmaları gerektiğini düşünse de fikri pek de kabul görmez. Bir grup İserlohn'un fethi ile elde edilen avantajı istila için şans olarak görme hayaline kapılmıştır bile. Joan Lebello halkın yetkiyi savaşa onay çıkaralım diye vermediğini hatırlatsa da Windsor gibi tipler savaş çığırtkanı olmayı çoktan karar vermiştir. 3 rede karşılık 8 oyla teklif kabul edilir. Karşı oy verenlerden biri başkan Truntch’tir. Bu tercihinin kaymağını çok daha sonra fazlasıyla yiyecektir.

 

Birlik Taktik harekât Merkezi’nde Yang Wenli Sidney Steoit’e istifasını sunar. Elbette henüz 30’una gelmeden yaptığı komiktir. Komutan onu ciddiye almak niyetinde de değildir zaten. Steoit Milli Müdafa konseyine genç bir subayın sunduğu istila projesi doğrultusunda yönetimdekilerin askeri harekât seçeneğini tartıştığını anlatınca Yang onların tam da beklediği yanılgıya kapıldıklarını öğrenir. Durum bu hale gelmişken Steoit bile Iserlohn fethinden pişmandır. Yang keyifsizce kendini asansöre atar. Albay Schöncopp neden geldiğini tahmin etmiştir. Askeriye için olduğu kadar onun yanındayken postunun sağlam kalacağına emindir. Torunlarının çocuklarını görecek yaşa gelene dek yaşamak istediğini vurgular.

Akşam için March Rabith Restoranında Julian’la sözleşmiştir. Ancak yer ayırtmadan gelince anlarlar ki masa yoktur. Garson durumu açıklarken geriden beliren emir subayı Frederica onları babasıyla oturduğu masaya davet eder. Julian’ın şehre yayılan okul başarısından bir haber gözüken Yang vasilikteki becerisini göz önüne alarak bir parça utanır. Yang’ın koramiralliğe terfiini öğrenen Julian ise heyecanlıdır.

Phezzan’da Rubinsky el altından aldıkları hisselerle gezegenlerin ticaretini, üretimini, mali yönetimini ele geçirme faaliyetlerini görüşür. Her iki tarafın savunma tahvillerinin yarısı onlardadır. Greenhill’larla vedalaşırlar. Amiral Greenhil'ın evlilik düşüncesi sorusuna Astate'de ölen Jean Robert Lapp'ı ve Jessica'yı anarak "Barışa kavuştuğumuz zaman düşünürüm artık" diye yanıt verir:) Dönüş için yola çıkan Yang ve Julian arabada haberlere göz atar. Terneuzen Gezegeni'nde seçimleri kazanan Jessica Edwards vekil sıfatıyla ilk kez halka seslenecektir. Julian hararetle bir süre önce eve gelip onu soran kadının bu olduğunu söyler.


Şehir merkezindeki güç kesintisi nedeniyle trafikte sıkışırlar. Bu yüzden yürümeyi karar verirler. Jessica’nın halka seslenişi savaş karşıtı cümlelerle bezeli olarak başlar.

Not: March Rabbit restoranı Oav’da daha sonra özel bir törenin kutlaması için seçilen mekan olarak karşımıza çıkar:)

Logh Oav ve New Thesis Farkları : 

* Oav'da Terneuzen Gezegeni''ni harp okulunun kuruluş törenine davet edilen Yang için buranın anlamı var. Yang harp okulunu aynı yerde okumuş Jessica ve Jean Robert'la da burada tanışmıştır.

* Trafik sıkışıklığı Oav'da Yang, Cazellnu ve Amiral Staaden'i politik bir figür olan Joan Labello ile karşılaştırır. Aynı trafik olayı Yeni Tez'de de vardır. Ancak Julian ve Yang yalnızdır.

 

Logh New Thesis Bölüm 10: Ara Fasıl

Rubinsky Galaksi İmparatorluğu Yüksek Temsilcisi Rocjen Von Remscheid’e İserlohn’u aldıktan sonra kazandıkları öz güvenle Birlik’in niyetlendiği askeri harekâtı çıtlatır. Adam 30 milyonluk dev filo gerçeği karşısında oldukça tedirgin olur. Arabasında giderken durumu rapor etmektedir. Rubinsky bir kez daha tarafların kapışacak olmasından memnundur. 

Dışişleri Bakanı ve Kaiser Vekili konumundaki şansölye Licthenlade, aldığı duyumlar sonrası Maliye Bakanı Vikont Gerlach ile durum değerlendirmesi yapmar. Zafer kazanırsa Lohengramm’ın dizginlenmeyecek ölçüde güç kaznacağı gerçeği onu rahatsız etse de İserlohn’un kaybedilmesiyle hanedanlığın zayıfladığını dillendirip devrim sesleri yükselten güruha karşı bir zaferin şart olduğunun da farkındadır. Nihayetinde ellerinde bu işi başarabilecek yegâne kişi de o sarışın velettir. 

Birlik Askeri Taktik Harekat Merkezi'nde Başkanı Büyük Amiral Sidney Sithole başkanlığında özel oturum yapılır. Yang eve dönüp de Julian’ın hazırladığı çayı yudumlarken kazandığı zaferin toplumda ve askeriyede oluşturduğu sonuçtan pişmandır. Yaklaşan seçimlerin Birlik yüksek konseyini oluşturulan koltuk sevdalısı politikacıları aynı fikre yönelttiğinin de farkındadır. 


Savaşa çığırtkanlık edip cüretkar bir planı hazırlayan Tuğamiral Falk’la yaptığı tartışmayı ve ayrıntıları hatırlar. Sithole de İselohn sonrası sükûnet olacağını ummakla hata ettiğini farkındadır. Şimdilik Falk’la mücadele edip en üst konuma erişmesini umduğu eski öğrencisi görünüşe göre bu harekâtta en güvendiği dayanağıdır. Ancak iş artık kontrolden çıkmıştır. 

Karargâhında amirallerini toplayan Reinhard ise birliğin 200 bine yakın gemi ve 30 milyon askerle giriştiği sefer hazırlığını duyurur. Ancak düşmanın imparatorluk bölgesine girişini engellemeyecek, ikmal hattını kesip kaynaklarının tükenmesini bekledikten sonra taarruza geçecektir. Oberstein planı detaylandırır.                 


Logh Oav ve New Thesis Farkları : 

* İki versiyon arasında işleniş farkı yoktur. 

 

Logh New Thesis Bölüm 11: Ölümün Eşiği Kısım 1

İmparatorluk uzay sınırlarına giren Birlik güçleri özgür irade ve demokrasi vaadeden sözler sıralasa da direniş göstermeyen halkın bundan ziyade karnını doyurma kaygısı ağır basmaktadır. Dolayısıyla donanma dağ gibi büyüyen ihtiyaç talepleriyle karşı karşıya kalır. Tedarikten sorumlu Cazerne durum raporunu sıkıntı içinde dinler. Elbette yanlarında getirdiklerini halka vermeleri ileride kendi içlerinde bir dizi soruna yol açacaktır. 

Siyasiler İmparatorluktan kurtarılan gezegenlerdeki 5o milyon insanı doyurma zorluğu ve oluşturduğu mali yükü hesaba katmamıştır. Durum raporlarını dinleyen İkmal işleri komutanı Cazerne İserlohn ambarlarını boşaltmanın bile çare olmayacağı su götürmez bir gerçekken durumun vahametini anlatmaya çalışsa da donanma komutan Loboss yanındaki Adrew Falk’ın büyüsünün etkisi altında gibidir. Açıklamalara kulak tıkar. Falk fedakârlıktan dem vurarak zaferlerin böyle kazanıldığını vurgularken onu korkaklıkla itham etmekten de geri durmaz. 

Lebello ve Windsor’un politik söz savaşlarına girmeleri soruna çözüm sunmaz. İkmal gemilerinin gönderilip seferin devamı yönünde oy çokluğu sağlanır. Ön safların stoklarıysa nerede ise erimiştir. İhtiyaçların gerekirse zorla halktan talep dilmesi yönünde emirler gelince komutanlar şaşırır. Yang bu noktada çekilmekten başka yol olmadığının farkındadır. Ona göre bfiloları açlıkla sınayacak, düşman da tam bu anda top yekûn saldıracaktır. Düşüncesine komutan Ulanhu’da destek verir. Ancak daha fikirleri destek bulamadan 8. Filo kontrolündeki bölgede büyük bir isyan patlar. 

 

Yang halkla aralarına sokulan nifak tohumlarının farkındadır. İçten içe herşeyi bu denli ayrıntılı düşündüğü için Lohengramm’ı takdir eder. Yang’ın önerisi doğrultusunda İserlohn’a çekilen Bewcock ise Lobos ile görüşmeyi başaramaz. Karşısına çıkan Falk muhtemelen kasıtlı biçimde bunu engellemektedir. Adam çileden çıkar. Etkin emrini verebilecek yetkiye sahip değilken eli kolu bu savaş delisi beyinsiz adam tarafından bağlanmıştır. Geri çekilme düşüncesine burun kıvıran adamı iğneleyici bir dille uyarır. Lafla değil fiili başarı gösterirse adamdan sayacağını belirtince Falk hakaret söylemine karşı sinir krizi geçirir. Ne var ki ekranda yerini alan kurmay başkan Greenhill komutan Loboss'un savaş olmadığı sürece rahatsız edilmek istemediği emrini bildirir. Bewcock öfkeden kudurup görüşmeyi kabaca sonlandırır. 


Kricheis ikmal hatlarının kesilmesi durumunu insani açıdan rahatsız edici bulsa da halkın sıkıntıya düşürülmesi ve birliğin elindeki her kaynağı bunları gidermeye mecbur kalması planın parçasıdır. Dolayısıyla kaynak sağlayan ikmal donanmasını engellemesi için görevlendirildiğinde bir kez daha filosunun başına geçmekte tereddüt etmez. Reinhard karargahında amirallerini toplar ve savaş alanına doğru harekat kararını bildirir. Kendisine bağlı tüm donanmanın ve Sancak gemisi Brunhild'in Odin'den ayrılışı bölümün en görkenli sahnelerini oluşturur.

Logh Oav Vs New Thesis:  

* Oav’da iki ek bölüm vardır. İlki İmparatorluk gözünden Amiral Kesler’in hikayesini de içerir. Diğeri federasyonun halka tarım üretim gibi konularda halka destek sunmasını anlatır. Konu Franz adlı askerin etrafında şekillenmiştir. Logh New Thesis’de yoktur.       

* Oav'da gemilerin yolculukların ışık hızı ve warp benzeri sıçrama yoluyla gerçekleştiğini görülmez. Yeni Tez'de ise bu tip ayrıntılar görsel bir ziyafet olarak sunulur.  


Logh New Thesis Bölüm 12:  Ölümün Eşiği Kısım 2

Özgür Gezegenler Birliği politikacılarının siyasi rant için verdiği karar 30 milyon askeri güçle İmparatorluğu fethetme harekatının başlamasına neden olmuş ancak daha en başından ikmal ve feth edilen yerlerin iaşesi gibi konular derin biçimde düşünülüp harekat tarzı belirlenmediğinden herşey içinden çıkılmaz bir hal almaya başlamıştır. Yang durumun yarattığı halin planlayıcısı genç zakaya, Lohengram Kont'nu içten içe takdir eder.

Asi güçleri yok etmek üzere emir alan Reinhard Von Lohengramm ise ise amiralleriyle son toplantısı öncesi çoktan Kricheis’ı 20 bini aşan büyük bir filo ile birliğin ihtiyaçlarını karşılayan Saturn çevresindeki asteroit bölgesine konuşlanmış Havood komutasındaki 7.filoya bağlı ikmal gemilerini yok etmesi için göndermiştir. Kricheis her ne kadar bu harekâtı insanlıktan uzak bulsa da sebepleri yüzünden kabul etmiştir. 

13. Filo komutanı Yang Wenli uzay bölgesindeki gaz varlığının kısa menzilli atışlara izin verdiğinin farkındadır. Alanı terk etmek istemez. Avcı gemisi Spatanian'ların yollanmasını ister. Ivan Konev, Olivier Poplin sahada yerlerini alırlar. Ancak zorlu bir görevin ardından hayatta kalabildiklerinde gemilerine düzgün bakım yapılmadığını fark ederler. Geri dönüp bunun hesabını teknikere sorduklarında ise kendilerinin aksine onların çok az bir erzakla idareye zorlanıp aç bırakıldıklarını öğrenirler. Gidişat hiçte parlak değildir.

Birlik 10. Filosu Koramirali Ulanhu’ya karşı Bittenfeld, Borodin’e karşı Lutz (Borodin başarısızlığı karşısında intihar eder.) Birlik 5. Filo komutanı Bewcock’a karşı Reuenthal,  birlik 9. Filo komutanı Al Salem’e karşı Fırtına Kurt Lakaplı Mittermeyer, 3. Filo’ya karşı Vahlen, Appleton komutasındaki Birlik 8. Filosuna karşı Mecklinger vardır. Birlik 10. Filo komutanı Ulahnu kaybedeceğini farkındadır. Ancak teslim olmayıp en azından kalanlar için kurtuluşu sağlamak zorunda olduğunu düşünür. Ön saflarda kalıp mücadele edecek bu sırada emrindeki komutanlardan Tuğamiral Attenborough’da alabileceği ölçüde filo alıp kaçacaktır.

Kempft’i sıkıştıran Yang ise elde ettiği avantajı kullanmak yerine tüm filosunu alıp uzaklaşmayı seçer. Bu aşamada bir filoyu yense bile tüm savaşı kazanamayacağının farkındadır. İserlohn yönünde harekete geçerler. Ulaştıkları bölgede Koramiral Hawood'un 7.Filo’sunun sonunu getiren Kricheis’la karşı karşıyadırlar. Kricheis Kemft'ten gelen rapor doğrultusunda düşmanının kim olduğunu farkındadır. Reinhard’ın kendine denk bir rakip bulduğunu düşünür.

 

İserloh’dan savaşı takip eden Birlik Donanmaları Baş Kumandanı Lobos, Koramiral ve Birlik Müşterek Taktik Harekat Merkezi Başkan Yardımcısı Greenhil’in raporunu dinlerken lakayıttır. Siyasi takım geri çekilmekten yana değilken kalan güçlerle saldırıya devam konusunda ısrarcıdır. Dwight Greenhil durumu izah etse de tüm donamayı Amritzar Yıldız Bölgesi’ne kaydırılmasını emreder. Artık savaş her noktada birliği tüm hızıyle içine çekmişken bu saaten sonra Almitzer'de toplanmak üzere geri çekilmek kolay değildir.

Yeni emirleri uygulamaya koyan 13. Filo Kricheis’ın ezici gücüne karşı hiç olmadığı ölçüde kayıp verirken 7. Filodan arta kalanlar amiralleri Havood’un komutasında ortaya çıkıp onların uzaklaşmasına yardımcı olur. Ne yazık ki kendilerini de feda ederler. Savaş hattının gerisinde Reinhard birlik güçlerinin Amritzar’e kayma çabasını izlerken eğer arzu ediyorlarsa onları oraya gömebileceğini dile getirir.

Logh Oav Vs New Thesis:  

* Konu Oav'da 15 ve 16. Bölümlerde işlenmiştir.


Hatırlatma: İlk sezon Oav'da 26 bölüm, aynı konuyu işleyen Yeni Tez'in 1 ve 2. sezon  24 bölümdür. Oav'da yer alan 9, 11, gibi kimi bölümlerin konusu hiç geçmemiştir.


2 yorum:

  1. Orjinal serideki ilk konuşma:
    K:Yıldızları mı seyrediyorsunuz?
    R:Yıldızlar güzel görünüyor.
    R:Orada öyle kıpırdamadan, saçtıkları sonsuz ışıltıyla bizi izliyorlar. Değişmeden duran tek şey onlar.
    K:Bu enginliğe nazaran savaşlarımızın hiçbir önemi yok.
    R:Muhakkak ki gördüklerimizle karşılaştırınca savaş küçücük halıyor.

    Yenisindeki ilk konuşma:
    K: Yıldızları mı izliyorsunuz, Ekselans?
    R: Öyle. Yıldızlar iyidir.
    R: Biraz daha uzamış gibisin sanki?
    K: İki ay önceki gibi 1.90’ım hala, Ekselans. Daha da uzamam herhalde.
    R: Beni 7 santimle geçtiğine göre baya uzun sayılırsın. Her neyse, mühim bir olay mı oldu?

    Bir efsanenin çöp edilişini gözler önüne seriyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cidden bir tek bana mı böyle hissettiriyor diyordum. Aslında grafikler uzay, gemiler vs arka plan ayrıntılar harika ancak karakterlere ne oldu öyle? Sanırım yapımcılar ya da karakter çizerleri bilemiyorum ama herhalde İmparatorluk tarafını hiç sevmiyordu. Dişe dokunur iki iyi çizim var. Biri Reunethal diğeri Merkaz'ın Yaveri Bernard Von Scheineder. Çoğu itici ve çöp. Kessler yok, Barones Magdalane, Markiz Benemunde vs buhar olmuş

      Sil