5 Eylül 2014 Cuma

Galaksi Kahramanlarının Efsanesi'ne Başlarken

 

Legend of Galactic Heroes mangaya dayanan diğer pek çok animeden farklı olarak Yoshiki Tanaka`nın aynı adlı bilim-kurgu romanından uyarlanmıştır. Yıldız Savaşları ve Uzay Yolu gibi kült seriler ile diğer pek çok animede var olan robotlar, uzaylılar ya da yaratıklar yoktur. Uzaya açılan insanlığın günlük hayatta karşılaşılabilecek sıkıntıları, mutlulukları ile varoluştan itibaren birbirleriyle süregelen savaşları ve mücadeleleri konu örgüsünü oluşturur. İlk sezon Aralık 1988'de yayınlanmış, 4. sezon 1997'de sona ermiştir.

 
Konuyu anlatan seslendirme sanatçısı: Nuri Subaşı
 
Özgür Gezegenler Federasyonu ve Galaksi İmparatorluğu arasında 120 yıl boyunca değişik aralıklarla savaşlar sürmektedir. İmparatorluk iki ülke arasına bundan sonra stratejik anlamda kendisine üstünlük sağlayacak olan İserlohn adını verdiği uzay kalesini inşa etmiştir. Kalenin açıldığı iki uzay koridorunun birinde yine kendisine özerk olarak bağlı Phezzan Serbest bölgesi yer almaktadır. Evren, tarih boyunca süre gelen üstünlük mücadelesinde monarşiyle yönetilen Galaksi İmparatorluğu, demokrasiyle idare edilen Özgür Gezegenler Federasyonu ve her ikisi arasında yer alan Phezzan Serbest Bölgesi'nin siyasi alandaki entrikalarıyla örülü ilişkilerine sahne olmakta, taraflar uzaya taşıdıkları büyük filolarla savaş alanlarında karşı karşıya gelmeye devam etmektedirler. Animenin konu örgüsünü oluşturan ve hikayenin asıl kahramanlarının anlatıldığı seri tarafların uzun savaş serüveninin 700'lü yılların sonunda ortaya çıkmaktadır. (İmparatorluk yılı 486, uzay yılı 795) Galaksi İmparatorluğu'ndan Reinhard Von Lohengramm ile Özgür Gezegenler Federasyonu'ndan Yang Wenli Astate Gezegeni civarındaki savaşta karşı karşıya gelirler. Bu onların ilk mücadelesi değildir. Tiamate Savaşlarının 4.sünde de (Movie 1: My Conquest of The Sea of The Stars 1988) kozlarını paylaşmışlar ancak tatmin edici bir sonuca ulaşamamışlardır. Seride öncelikle taktik üzerine birer dahi ve stratejik savaş yeteneklerine sahip olan bu iki insanın kaderi ve onları bulundukları konuma getiren olaylar sebepleriyle birlikte işlenir.

Reinhard annelerinin kendilerini korurken trajik bir kazada ölmesinin ardından içkiyle teselli bulan babasının ilgisizliğine karşın ablasının koruyucu kanatları altında büyür. Soylu ama fakir bir aile olarak sıradan insanların yasadığı bir kente taşınıp yeni bir hayata başladıkları ilk günler Reinhard komşu evde oturan Siegfried Kricheis tanışır. İkili bundan böyle birbilerinin en iyi dostu olacaktır.  Ancak huzurlu günler kısa sürer. Reinhard'ın hayatı ablası Annerose'un saraya satılması ile değişir. Bu onun var olma ve ablasını kurtarma amacıyla örülen hayat hikayesinin başlangıcıdır... Özgür Gezegenler Birliği'nde ise on yıl önce El Fecil gezegeninde binlerce sivilin kurtulmasını sağlayarak ün kazanan Yang Wenli'nin hayatından kesitler vardır. Yakın arkadaşını Astate savaşında yitirir. Sinemada da işlenen bu konuyla (Movie 2: Overture to a New War 1993) Yang Wenli'nin aslında savaş karşıtı kişiliği ve sonuna kadar insan hayatına verdiği değere rağmen fikirleriyle tamamen zıt bu mesleği şarlar nedeniyle seçmiş gibidir.
 
 
Reklam vs kaygısı olmaksızın hatırı sayılır hayran kitlesiyle tamamlanan Legend of Galactic Heroes "animenin gizli başarısı" olarak tanımlanır. Her yeni sezonla birlikte dizinin yapım kalitesi gözle görüşür biçimde artmıştır. Gaiden niteliğindeki iki sinema filmi ve kahramanların geçmişine dair daha çok ayrıntı öğrenilmesine imkan sağlayan, faklı çizim tekniği ile ekrana yansıyan Golden Wings Oav ile  52 bölümlük 1998-2000 yılları arasında yayınlanan Gaiden (Side Story) serisinin çekilmiş olması da bunun bir ispatı sayılır. 
 
Logh: New Thesis

Seri 2018 yılında Galaktik Kahramanların Efsanesi: Yeni Tez adı verilen yeniden yapımla (remake) izleyiciyle buluştu. Ancak eski seriyi seven ve daha çok şimdiki neslin oluşturduğu yeni versiyonu sevip eskisini yerden yere vuran iki kesimin oluşmasına neden oldu.


Logh yapımları için (Liste)
 
 

2 yorum:

  1. Anime-nin ilk 4 sezonunun özetini yazmışsınız, acaba anime-nin öncesini anlatan 54 bölümün de özetini yazacak mısınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında her ne kadar Gaiden'i ana seri kadar sevmesem de O'nu da yazmaya niyetim var.Oturup yeniden izlemem ve makul bir öze yazmam gerek. Ancak zamanla günlük hayat koşuşturmacasında artık bazı şeylere zaman ayırmak lüks gibi oluyor. Ne ara yapabilirim bilemiyorum

      Sil